sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Second hand shopping



Tänä aamuna oli kuura laskeutunut. Lapset intoilivat "ritiriti"-maasta ja pihalle oli päästävä sängystä suoraan tökkimään kepillä jäätyneitä lätäköitä. Talvi saapuu hiljalleen. Itse odotan eniten sitä aamua kun herään ja sisään pilkistävä valo on aivan tietynväristä ja ulkona hiljaisuus on käsinkosketeltava. Kun ensilumi on satanut maahan.

Luonto uusiutuu hiljalleen, vuoden kiertokulku on armoton. Toiset pitävät tätä kautta rumana, minä näen paljon kaunista riisutuissa oksissa. Ja sitten, ensi keväänä silmujen puhjetessa ja luonnon uusiutuessa, meidänkin perheessä avautuu uusi silmu. Ja ajatus siitä säilyttää lämpimän tunteen sydämessäni näinä alkutalven kylminä päivinä. 



Luonnosta ja uusiutumisesta ja kiertokulusta mieleeni nousi keskustelu ystäväni kanssa. Tuskailimme rahan menoa, miten kalliilta kaikki tuntuu ja miten paljon kaikki maksaa. Iloitsimme kirpputoreista mutta kritisoimme myös joidenkin myjjien hurjia hintapyyntöjä. Kirpputoreillakin kannattaa kulkea silmät auki ja ajatukset kirkkaina ettei hätiköityjä päätöksiä sielläkään sortuisi tekemään. Halvalla ostaminen saattaa huumata pään ja säästämisen tavoite on muuttunutkin kulutusjuhlaksi.
Itse olen tehnyt hyviäkin löytöjä kirpputoreilta. En pidä sanonnasta "köyhän ei kannata halpaa ostaa" mutta joudun myöntämään laatu-hintasuhteen takuuden. Oma kohtainen kokemus on halpamyymälästä halvalla ostetusta uudesta toppapuvusta. Ostin samana talvena kirpputorilta käytetyn mutta laatumerkkiä olevan toppapuvun vain muutaman euron hintaerolla ns. kakkospuvuksi. Kaupasta ostettu puku meni ensimmmäisinä käyttökuukausina polvista rikki, vaikka käytettiinkin harvemmin sinä ns. parempana pukuna.. Kakkospuku kirpputorilta kesti koko talven ja sai vielä seuraavaksikin talveksi käyttäjän tutusta perheestä. 

Kirpputoreilta voi tehdä myös vekkuleita löytöjä. Tässä muutamia esimerkkejä:


Ihana hamonen. Luultavasti alushameeksi alunperin tarkoitettu mutta on sen verran napakkaa kangasta että olen käyttänyt sitä ihan näinkin. Tuunasin vähän vyötäröä ja lyhensin helmaa, pidän kovasti.


Näitä saappaita himoitsin jo aikoinani uutena kenkäkaupasta, mutta silloinen hinta sai jättämään ne kauppaan. Oi sitä riemua kun nämäkin löytyivät kirpputorilta, ihan muutamalla eurolla!


Romanttiinen puoleni ei antanut jättää tätä hiuspanta-ihanuutta ostamatta.


Ja prinsessa-hetkiin kruunu minun armolleni. Nolla euroa, kaupan päälle!

Kaikki nämä on ostettu eri aikaan ja eri tahoista mutta huomaattekos miten vekkulisti nämä sopivat toisiinsa ja voi pukea ylleen old fashion lady like-päivänä. Ja sellaisena päivänä herraseurakin pitää olla asusteisiin sopivaa eli


Kreivi Purppura. Ystävän kirppiskuormasta ilmaiseksi saatu.

Kirpputori ja kulutushyseria ajatuksen ajamana kävimme päivänä tässä taannoisena lasten kanssa kaupassa. Heillä oli omat rahapussit mukana joissa kussakin kilkutteli vain muutama kolikko. Kaupassa meni kauan mutta se oli opettavaista. Lapset huomasivat että kaikkea ei voi saada ja joutuivat miettimään ankarasti mihin kolikot riittivät. Olimme kaikki tyytyväisiä ostoksiimme ja lapset tuumailivat että kannattaa varmaan säästää enemmän saadakseen niitä kivoimpia leluja. Olin ylpeä itsestäni. Seuraavasta kaupasta tarttui mukaani ihan extempore, ilman hetkenkään mietintää, tuoksukynttilä. 6,90e. 
En ollut enää ylpeä itsestäni.

Mutta tästä olen: kävin maailman parhaassa ja ILMAISESSA askartelutarvikeliikkeessä ja toin kotiini monta koria tavaraa:


Se mitä näistä syntyy nähdään myöhemmin.

Kuulaita ja kirpeitä syksypäiviä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti